Zadziwiające połączenia smakowe
Zadziwiające połączenia smakowe

Jesteśmy przyzwyczajeni, że pewnych skalników nie da się połączyć, gdyż danie będzie niesmaczne. Co jednak się stanie, gdy czekolada znajdzie się na jednym talerzu z mięsem?

To co jeszcze kilka lat temu było połączeniem zupełnie nie do pomyślenia dziś może stać się bardzo wykwintnym i pysznym daniem. Dlatego właśnie gotowanie to sztuka, w której należy eksperymentować i porównywać najróżniejszych połączeń smakowych. Dzięki temu właśnie powstać może ciekawe danie. To, że słodkie owoce łączymy z drobiowym mięsem już nikogo nie dziwi. Wszak kaczka z jabłkami była znana już od bardzo dawna. Nie mniej jednak co można powiedzieć o połączeniu smażonego kurczaka z sosem czekoladowym? Z pewnością wiele osób nie wyobraża sobie takiego połączenia smakowego. Nie niej jednak odpowiednio doprawiony sos nawet z czekoladą może stać się bardziej wytrawny, aniżeli słodki. Nie wszystkie eksperymenty w kuchni muszą dotyczyć tak skrajnych połączeń. Równie dobrze może to być połączenie kilku rodzai mięs i stworzenie z nich niecodziennej rolady lub nawzajem je sobą nafaszerować. Tak naprawdę możliwości w tworzeniu niecodziennych połączeń smakowych mamy bardzo wiele. Dotyczy to nie tylko dań, ale również deserów. Coraz częściej można spotkać przepisy kulinarne, w których do słodkiego ciasta dodaje się buraki, szpinak, czy nawet kapustę. Takie zadziwiające składniki nie sprawiają, że ciasto staje się daniem, ono nadal stanowi deser. Najprostszy deser łączący owoce i przyprawy to truskawki z marynowanym zielonym pieprzem lub też czekolada z chili. Mamy tutaj słodycz i pikantność w jednym. Niektóre niestandardowe połączenia naprawdę mogą zadziwić podniebienie, na plus oczywiście.