To przyprawa decyduje o smaku potrawy
To przyprawa decyduje o smaku potrawy

Jedno danie, jeden przepis, a tysiące różnych smaków. Jak to możliwe, że jedno danie każdemu wyjdzie nieco inaczej?

Nawet jeśli dalibyśmy taką samą recepturę wszystkim ludziom na świecie to i tak w efekcie końcowym mielibyśmy tysiące różnych potraw. Jak to jest możliwe, przy założeniu, że każdy będzie stosował się ściśle do naszych wytycznych w przepisie? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wszak każdy na swój sposób przyprawi swoje danie. Może nawet to czynić przyprawami podanymi w przepisie. Nie mniej jednak proporcie wyjdą z pewnością inne. W końcu miara taka jak szczypta jest umowna i każdy widzi i odmierza ją zupełnie inaczej. Jeśli chodzi o przygotowywanie zup to wiele przecież zależy od tego jaka wodę mamy, z jakiego mięsa wywar robimy, jak smakują warzywa wykorzystane w potrawie. Wszystko to wbrew pozorom ma ogromny wpływ na to jak smakować będzie potrawa. Zatem same przyprawy są tutaj jedynie uzupełnieniem, które również ma wpływ na smak dania. Rodzaj i długość obróbki termicznej może wpłynąć na to jak wygląda i jaką ma konsystencję potrawa. Nie należy zapominać także o tym, że przyprawy jakie podawane są w przepisach, podobnie jak i miary, to kwestia umowna. Wszak nie wszystkie z wymienianych składników musi nam odpowiadać, a to wcale nie oznacza, że nie możemy danej potrawy przygotować. W związku z tym sami wybieramy przyprawy, które użyjemy do uzupełnienia smaku daniom przez nas przygotowanym. Dlatego właśnie wykorzystują jedną podstawową recepturę na konkretne danie możemy stworzyć kilka smacznych posiłków. Wystarczy tylko zmieniać i komponować nowe bukiety smakowe z dostępnych przypraw.