Sztuka pieczenia chleba
Sztuka pieczenia chleba

Chleb jaki można kupić w większości piekarni i sklepów tak naprawdę niewiele ma wspólnego z prawdziwym chlebem. Może zatem warto samemu go piec?

Dawniej jedynie w domach piekło się chleb. Wtedy zapach roznosił się nie tylko po całym domu, ale również można było ten aromat poczuć zbliżając się do niego. Obecnie chleb i pieczywo kupić można bez problemu w każdym sklepie spożywczym, a i piekarni nie brakuje. Nie mniej jednak czy na pewno kupujemy chleb? W końcu jest tam więcej konserwantów i spulchniaczy, aniżeli prawdziwych skalników. Jednym słowem nacisk jest kładziony na wytrzymałość chleba, by jak najdłużej był świeży, a także na to by nawet po kilku dniach dawał wrażenie miękkiego jak by był prosto z pieca. Dlatego też jeśli zależy nam na jedzeniu prawdziwego chleba to powinniśmy sami go upiec. Może i pomysł wydaje się abstrakcją i rzeczą niemalże niemożliwą, ale tak naprawdę to każdy z tym zadaniem poradzi sobie bez najmniejszego problemu. Nie w każdym przepisie na chleb musimy wykorzystywać zakwas, a net jeśli to dokładnie jest wyjaśnione jak o przygotować. Z pewnością lepiej jest wybrać recepturę na chleb bez zakwasu. Zatem wystarczy tylko odpowiednio połączyć podane składniki, poczekać, aż ciasto wyrośnie i upiec swój własny chleb. Jeśli ktoś nie czuje się na siłach by coś takiego przygotować, a zależy mu na tym, by jeść zdrowy chleb to jest rozwiązanie. Mamy specjalne maszynki do robienia chleba. W takiej sytuacji wystarczy odpowiednio odmierzyć składniki i wrzucić je do maszyny. To ona zajmuje się dokładnym wmieszaniem ich, wyrośnięciem ciasta i upieczeniem chleba. Niezależnie do rozwiązanie, które wybierzemy zawsze będziemy mieli w domu prawdziwy chleb, a nie sztuczny spulchniacz jaki oferują nam piekarnie.