Sposób przygotowania a smak i wygląd dania mięsnego
Sposób przygotowania a smak i wygląd dania mięsnego

Nie tylko to jakich przypraw użyjemy wpływa na smak i wygląd dania. Równie istotny jest sam sposób przygotowania i wybór odpowiedniej metody obróbki cieplnej.

Ten sam kawałek mięsa zupełnie inaczej będzie smakował i wyglądał jeśli usmażymy go, ugotujemy, udusimy w sosie własnym, ugotujemy na parze lub też upieczemy. Co więcej na smak i wygląd wpływ ma również to czy podamy cały kawałek mięsa czy też odpowiednio go pokroimy i w jaki sposób. Dlatego właśnie z jednego rodzaju mięsa można stworzyć kilka różniących się od siebie potraw, które z pewnością znacznie urozmaici nasze menu. Dlatego też nie można powiedzieć, że posiadają ograniczone możliwości w produktach zmuszeni jesteśmy do jedzenia wciąż tych samych dań. Jak wiadomo w przypadku mięsa możemy mieć takie potrawy, w których stanowi ono główny składnik jak pieczeń, kotlety, gulasz. Poza tym wszystkim może być ono jedynie dodatkiem, wtedy wykorzystywane jest jako farsz. Każdy kto chociaż trochę zajmował się gotowaniem ten z pewnością wie, że rodzaj obróbki wybieramy ma znaczenie także w przypadku odpowiedniego przygotowania mięsa. Wszak do smażenia należy najpierw zamknąć wszystkie pory, dlatego należy kawałek mięsa uprzednio obsmażyć ze wszystkich na bardzo rozgrzanej patelni, dopiero później następuje smażenie właściwe. Jeśli chodzi o duszenie mięsa to przede wszystkim nie możemy zapominać o tym by w garnku znajdowała się odpowiednią ilość płynu, który nie powinien wyparować. Dlatego gotowanie odbywa się na bardzo wolnym ogniu, a naczynie najczęściej jest pod przykryciem. Jeśli chodzi o gotowanie na parze to musimy mieć przede wszystkim odpowiednie naczynie do takiego gotowania. Natomiast mięso powinno zostać pokrojona na zgrabne i równe kawałki.