Smak świeżych warzyw i ziół
Smak świeżych warzyw i ziół

Z pewnością wszystkie dania przygotowane ze świeżych produktów są o wiele bardziej smaczne i esencjonalne. Dlatego warto wykorzystywać je w swojej kuchni.

Nawet nie posiadając własnego domu z ogródkiem możemy korzystać ze świeżych warzyw i ziół. Wtedy przygotowana potrawa będzie nieporównywalnie smaczniejsza, aniżeli dokładnie taka sama przygotowana z mrożonek lub konserw. Dlatego też jeśli tylko jest sezon nas wieże warzywa to właśnie one powinny królować w daniach jakie przygotowujemy. Nawet nie chodzi o to, że są one nieporównywalnie smaczniejsze, ale przede wszystkim zdrowsze. Jak wiadomo wszystkie warzywa dostarczają nam mnóstwa witamin, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. W związku z tym przewaga takich roślin jest miażdżąca w porównaniu to wszystkich konserw, przetworów czy mrożone. Jeśli chodzi o świeże zioła to nawet w mieszkaniu można je wychować. Wystarczą doniczki na parapecie. Sami komponujemy takie przyprawy jakie lubimy. Wybieramy dowolne zioła i wykorzystujemy je w potrawach. Wyhodowanie w takim miejscu świeżych warzyw może być niemożliwe. Chyba, że zdecydujemy się na przykład na krzaczek pomidorów w doniczce umieszczonej na balkonie. To i tak jest rozwiązanie dla nielicznych. W związku z tym lepiej po świeże nowalijki udać się na targ, a nie do supermarketu. Wszystko to dlatego, że tylko na straganie można kupić warzywa od hodowcy. Mamy większą pewność, że warzywa są świeże, a do ich wyhodowania nie wykorzystano wielu pestycydów i nawozów. Przez krótki okres czasu w roku mamy dostęp do świeżych warzyw dlatego też maksymalnie powinniśmy ten czas wykorzystać i gotować potrawy jedynie z ich wykorzystaniem.