Smak prawdziwej zupy
Smak prawdziwej zupy

Przygotowanie smacznej zupy nie jest niczym niezwykłym i trudnym. Wystarczy kierować się kilkoma prostymi zasadami i możemy nadawać wywarowi dowolne smaki.

W przypadku zupy oczywiście najważniejszy jest wywar, z którego się je robi. To właśnie taka baza nadaje zupie pierwszy zarys smakowy. W związku z tym dobranie przypraw jak i rodzaju mięsa ma znaczenie. Jeśli zależy nam na delikatnej zupie to warto wybierać chude mięsa takie jak wołowina czy drób. Natomiast jeśli zupa ma być nieco bardziej treścią to z pewnością bardziej sprawdzi się wieprzowina. Warto również pamiętać o tym, że mięso zawsze zalewamy zimną wodą i dopiero wtedy zaczynamy wszystko razem gotować. Na podobnej zasadzie dobieramy przyprawy, które nadadzą wywarowi odpowiedni smak. W związku z tym zanim w ogóle powstanie wybrana przez nas zupa musimy ugotować wywar z warzyw i mięsa. Warto pamiętać o tym, że koniecznie musi być on odpowiednio doprawiany. W przeciwnym wypadku ostateczne nadanie smaku zupie może okazać się bardzo trudne lub wręcz niemożliwe. Kolejnym etapem jest dodanie składników zupy. W zależności od jej rodzaju będą to buraki, przecier pomidorowy, flaki, kasza, pozostałe warzywa. Niektóre składniki wymagają wcześniejszego pokrojenia. Wszystko razem należy gotować do miękkości, nie zapominając o doprawieniu. Zupełnie inaczej jest kiedy przygotowujemy rosół. W takiej sytuacji do zimnej wody kładziemy wszystkie rodzaje mięs i warzyw. Nie należy soli wywaru, gdyż mięso nie odda swojego smaku, a będzie twarde. Jednym słowem wtedy rosół nie będzie esencjonalna zupą, a jedynie zwykłym wywarem. Dobór mięsa i przypraw uzależniony jest od rodzaju zupy jaka chcemy przygotować.