Alkohol w kuchni
Alkohol w kuchni

Wydawać by się mogło, że procenty w kuchni popsują smak dania. Zwłaszcza jeśli wybierzemy zbyt wysokoprocentowy alkohol. Jednak prawda jest zupełnie inna.

Tak naprawdę to niezależnie od tego jaki rodzaj alkoholu wybierzemy pozostawi on w potrawach jedynie swój smak. Jak wiadomo do potraw dodaje się najróżniejsze alkohole, najczęściej wina. Nie mniej jednak dodawane są one jeszcze na etapie gotowania czy smażenia. W takiej sytuacji alkohol odparowuje zostawiając w potrawie swój niezwykły smak. To wal snie dlatego dodaje się go do najróżniejszych potraw. Oczywiście rodzaj napoju alkoholowego dodawanego do dania nie może być przypadkowy. Chodzi o to, by dobrać go w zależności od rodzaju potrawy. Warto również ten sam alkohol podawać już do gotowego dania, przy jego spożywaniu. Wtedy smaki się uzupełniają. Czasami alkohol pomaga w efektownym padaniu dania na stów. Taki proces nazywamy flambirowanie. Polega to na polaniu dania wysokoprocentowym alkoholem i podpaleniu go. Wtedy cały talerz pokrywa się płomieniem. Warto dodać, że nie jest to równoznaczne ze spaleniem dania. Wręcz przeciwnie wtedy pali się jedynie alkohol, a danie nabiera jego aromatu nie pobierając procentów. Z pewnością jest to ciekawy sposób na podanie dania. Natomiast jeśli alkohol wykorzystywany jest w ciastach i deserach to można się spodziewać, że cała zawartość alkoholu będzie wyczuwalna. Najczęściej jest on dodawany do kremów i mas, a także jako sos do deserów na zimno. Oczywiście w takiej sytuacji nie będzie go zbyt wiele, tak by ciasto i deser nie stały się drinkiem, a nadal pozostały słodkim poczęstunkiem. Jak widać nie zawsze korzystanie z alkoholu w kuchni sprawia, że dania są pijane.